Не бъде ли изпълнена законодателната програма, няма да получим парите от

...
Не бъде ли изпълнена законодателната програма, няма да получим парите от
Коментари Харесай

20 млрд. от ЕС висят, ако няма свободен пазар на тока и поправки в още 21 закона

Не бъде ли изпълнена законодателната стратегия, няма да получим парите от проекта за възобновяване
Според графика последните текстове би трябвало да са признати до края на 2022 година

" В момента имаме актуализация на бюджета, където са антикризисните ограничения и нарастването на пенсиите. Трябва да бъдат признати ограниченията, с цел да може непрекъснато да се запазят ниски цените на електрическата енергия за бизнеса, КПКОНПИ да проработи, а до края на годината имаме 22 закона, които би трябвало да бъдат признати, с цел да получим втория транш от средствата по проекта за възобновяване.

Предупреждението е на вицепремиера Асен Василев, насочи го преди дни. Във вторник министър председателят Кирил Петков го добави - от приемането на тези 22 закона зависят 20 милиарда лева европейски пари, въпреки по проекта за възобновяване сумата да е 12 милиарда

Обсъждането и приемането на въпросните незабавни закони обаче е блокирано - на първо време поради сложното взимане на решения в обединението, а и поради изместването им от дневния ред на Народното събрание от разискването и гласуването на избор на съмнение, импортиран от ГЕРБ. Най-същественият проблем обаче несъмнено е неналичието към този момент на 7 депутати, които да добавят до 121 гласовете, нужни да поддържат законодателните цели на държавното управление.

разполага с пакета от закони, който им е възложен от финансовото министерство, след наше запитване. Те  са част от изискванията за това България да получи утвърдените 12 милиарда лв. по проекта.

Пет са най-важните закони, които подлежат на допълнение - за КПКОНПИ, за ръководство на средствата от Европейски Съюз, за публичните поръчки, за енергетиката, за концесиите.

Кои са ключовите промени в тях

Спорните промени за работата на антикорупционната комисия би трябвало да я трансфорат в политически и финансово самостоятелен орган посредством предоставяне на пълномощия да проверява и да употребява доказателствата пред съда. КПКОНПИ ще има право да взе участие в инспекции на честността и ще си сътрудничи тясно с Европейската прокуратура.

Предвиждат се промени в правния статут на закононарушенията за засегнатост и клюка в Наказателен кодекс, тъй че да се лимитират опциите за търсене на наказателна отговорност по частен ред поради изявления на публицисти и отчети на лица, които алармират за нарушавания. Ще се основат механизми за поверителни канали за сигнали, а тези, които ги подават, ще бъдат предпазени. Резултатите от инспекциите ще бъдат обществени.

Следващият за допълнение е Законът за ръководство на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове. Изискването е да се ускори директното присъединяване на общините, а замисляните ремонти би трябвало да трансфорат Регионалните препоръки за развиване в териториални органи, отговарящи за осъществяването на стратегическите планове, които да бъдат финансирани от Европейски Съюз.

На главен ремонт ще бъде подложен и Законът за публичните поръчки. Той би трябвало да сведе до най-малко договарянето без съобщение, както и подписване на контракти след една оферта.

Ще се усилят глобите за нарушение на разпоредбите и ще се забрани преразпределянето посредством инхаус поръчки към подизпълнители. Сключените контракти пък ще се разгласяват дружно с приложенията към тях.

С ремонти в Закона за ръководство на етажната собственост ще се облекчи режимът за взимане на решения от притежателите в многофамилни здания, ще се вкарат регулации за професионалните домоуправители, ще се улесни кандидатстването за групови заеми от етажната благосъстоятелност посредством разкриване на банкова сметка на нейно име.

На главен ремонт предстои и Законът за енергетиката, където следва либерализация на пазара на едро до 30 септември 2022 година, като за задачата се вършат промени в две съществени посоки. Първото е анулация на квотите за НЕК, на която ще се отнеме правото да бъде публичен снабдител, а дълготрайните контракти, като се изключи тези за еленергия от възобновими източници, ще се забранят. При предварително преустановяване на настоящи съглашения няма да има към този момент помощ за централи, които създават ток от въглища.

Второто направление е за основна промяна за цялостна либерализация, т.е.

и домакинствата да купуват ток от борсата, най-късно до 31 декември 2025 година

Планирано е дълго чаканото установяване на това що е енергийна беднотия и ще се разработят критерии за определяне на уязвими консуматори като ниски приходи, високи разноски за сила, равнище на енергийна успеваемост и други.

Със синхронни промени в три закона - за водите, за енергетиката и за концесиите, ще се отстранен пречките за развиване на геотермалната сила. Ще се подсигурява включване на сила от възобновими източници посредством опростени процедури за позволения, съкращаване на периода за присъединение към мрежата до 6 месеца от датата за подаване на заявката.

До края на годината държавното управление ще показа предложение за последователно прекратяване на въглищата с фиксиране на последна дата за това.

Промени в Търговския закон ще вкарат облекчени процедури за оповестяване в неплатежоспособност.

Поправки в закона за правната помощ ще разширят обсега ѝ, както и ще се даде опция тя да се употребява и пред арбитражни съдилища, пред специфични административни органи - да вземем за пример Агенцията за бежанците, КЗП, както и при извънсъдебното решение на разногласия.

Планирано е и приемане на Закон за персоналния банкрут. Предвижда се това да става посредством погасителен проект и продажба на имущество, както и специфичен режим за банкрут на лица без приходи и имущество.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР